Édesapja XII. Ptolemaiosz

XII. Ptolemaiosz
A Ptolemaiosz dinasztia majdnem 300 éven keresztül irányította Egyiptomot. A dinasztia férfiuralkodói közül mind a Ptolemaiosz nevet viselte.
XII. Ptolemaiosz Neosz Dionüszosz az ókori Egyiptom tizenkettedik királya a Ptolemaidák közül IX. Ptolemaiosz törvénytelen gyermeke volt.
A Neosz Dionüszosz (Új Dionüszosz) nevet csak felvette, de a Philopatór (Atyaszerető) nevet használta, de sajnos egy gúnynevet is kapott az Aulétész (Fuvolás) nevet, ugyanis nagyon szeretett fuvolázni és egy fuvolázó király nem kelt igazán fenséges benyomást.

Elődje XI. Ptolemaiosz végrendeletében a Római Köztársaságra hagyta Egyiptomot, így helyzete sokáig nem volt biztos. Ebben az időszakban heves trónharcok jellemezték Egyiptomot. Háborúk dúltak, és a nép is lázongott. Ezért legfőbb külpolitikai célkitűzése az volt, hogy megszerezze Róma támogatását és megakadályozza, hogy közvetlenül is beavatkozzon Egyiptom életébe. Megpróbálta elérni, hogy Egyiptom formálisan is függetlennek nyilvánítsák. Régi jól bevált módszerhez folyamodott: meg kell vesztegetni a legbefolyásosabb római politikusokat. Próbálkozásait végül is siker koronázta. A Nagy Pompeius hadvezért is megnyerte, de a nagy megvesztegetéseknek miatt évekig adósa maradt Rómnak. Így az országában növelnie kellett a lakosság adóterheit, amivel a nép lázadozása járt együtt ezért a királynak menekülnie kellett. Pompeius egy kisebb birtokán húzódott meg és ez idő alatt Róma segítségével kezdte visszaszerezni hatalmát. Eközben Egyiptomban újra felbukkant egyik volt felesége VI. Kleopátra és lányukkal IV. Brenikével elfoglalta a trónt. Ptolemaiosz azonban bevonult a római seregek élén és visszaszerezte a trónt. Mindez persze hallatlanul sok pénzbe került Egyiptom királyának. VI. Kleopátra testvárasszony eközben elhunyt, már csak lányuk Breniké maradt ezért őt saját apja ölte meg.

XII. Ptolemaiisz tehát nem teljesen függetlenül Rómától de gyakorlatilag mégis önállóan kormányzott és uralkodott kedvenc lányával VII. Kleopátrával haláláig. Uralkodása rövid ideig tartott. Mindenki szeme láttára ölték meg.

Ptolemaiosz végrendeletében úgy rendelkezett, hogy életben maradt négy gyermeke közül a legidősebb fia és a legidősebb lánya közösen foglalják el a trónt. Ez azt jelentette, hogy a 18 éves Kleopátra a együtt uralkodott volna öccsével, XIII Ptolemaiosszal sőt testvérházasságra is kellett volna lépniük. Ebben a korban ez teljesen elfogadott volt, hisz apja is a testvérét vette el.

Kleopátra életének első politikai döntése az volt, hogy ellenszegülve apja akaratának egyedül kívánt uralkodni!