A tízmillió szeszterciuszt érő vacsora

Számos ellenőrizhetetlen, de nagyszerű mendemonda kering Kleopátráról.
Antonius és Kleopátra sűrűn adtak egymásnak pazarabbnál pazarabb lakomákat.
A legismertebb történet az, mikor pazar lakomáik egyikén játékosan Kleopátra fogadást ajánlott Antoniusnak, hogy rá tud-e költeni tízmillió szeszterciuszt egy vacsorára. Ugyanis, Kleopátra egyszer lekicsinyelte az Antonius által feltálaltatott vacsorát és azt mondta. „Olyan lakomát szeretnék, amelyen tízmillió szeszterciuszt fogyasztunk el!” Antonius kételkedett benne, hogy létezhet-e egyáltalán ilyen drága lakoma, de azért ráállt a fogadásra. 
Másnap estére  meghívta őt a királynő és látszólag szerény vacsorát szolgáltatott föl. Az első elfogyasztása után a királynő kérette a második fogást. Mindenki meglepődésére mindössze egy csésze erős ecetet hoztak. Akkor Kleopátra levette az egyik felbecsülhetetlen értékű óriási gyöngy fülbevalóját, a drágakövekkel díszített arany pohara fölé tartotta, és beleejtette. A hatalmas gyöngy pezsegve oldódott fel az ecetben. Amikor a másik gyöngyét is bele akarta tenni, Antonius inkább elismerte, hogy veszített. Erre Kleopátra mindenki megrökönyödésére megitta az italt.
A megmaradt gyöngy párját állítólat a rómaiak zsákmányaként Rómába került, kettévágták, és a Pantheoni Vénusz szobrának fülét díszítették ki vele!